Kikärt, selleri och spenatsoppa


Kikärtssoppa. VEGANSKT. Det är så jävla gott. Så här kommer ett recept från min höft, totalt baserat på vad jag hade i kylen:

Kikärt, selleri och spenatsoppa

1 stor gul lök
1 liten liten bit rotselleri
2 stjälkar selleri
3 vitlöksklyftor
1 burk kikärter
1 bit purjolök
4 msk olivolja
1 dl vitt vin eller bärs eller 3 msk vinäger (ej balsamvinäger tack)
1/4 grönsaksbuljongtärning
Vatten så det täcker
1 stor näve spenat
2 msk Japansk soja
Salt och peppar

Topping:
Solrosfrön
Sesamfrön
Olivolja
Chili flakes
Hackad gräslök

1. Hacka alla grönsaker smått. Skölj purjon. Skölj kikärterna.
2. Sätt en kastrull på hög värme och tillsätt oljan.
3. Stek grönsakerna mjuka i 2 minuter. Tillsätt kikärterna och det vita vinet, stek i 3 minuter till och låt vinet koka ordentligt.
4. Tillsätt buljongen och vattnet. Koka i 5-7 minuter.
5. Krydda med salt, peppar och soja. Ta kastrullen från värmen, rör ned spenaten och mixa med stavmixer tills det är slätt.
6. Toppa med toppingen och ät eventuellt med en brödbit.

PUSS

Engelska:
Chickpea soup. Vegan. It’s so damn good. So here’s a recipe from my hip, totally based on what I had in the fridge:

Chickpea, celery and spinach soup

1 large yellow onion
1 small little piece of celery root
2 celery stalks
3 cloves garlic
1 can of chickpeas
1 piece of leek
4 tbsp olive oil
1 dl white wine or beer or 3 tablespoons vinegar (not balsamic thanks)
Vegetable stock cube 1/4
Water so it covers
1 large handful of spinach
2 tablespoons soy sauce
Salt and pepper

Topping:
Sunflower seeds
Sesame seeds
Olive oil
Chili flakes
chopped chives

1. Chop all vegetables. Rinse the leek. Rinse the chickpeas.
2. Put a pan on high heat and add the oil.
3. Fry the vegetables for 2 minutes until they are soft. Add the chickpeas and the white wine, cook for 3 minutes and let the wine boil thoroughly.
4. Add stock and water. Cook for 5-7 minutes.
5. Season with salt, pepper and soy. Remove the saucepan from the heat, stir in the spinach and mix with a hand blender until smooth.
6. Top with toppings and eat possibly with a piece of bread.

Puss

Läs om vår kommentarspolicy