Nässelpesto!


Nässlor är så sjukt jäkla nyttiga. Tror typ massor av järn och vitaminer och du känner det när du äter nässlor tycker jag. Det är också en helt magisk känsla att äta något som du själv har plockat. Jag känner mig som en stenåldersmänniska=fett bra och coolt.

Så ut och plocka nässlor inte allt för nära en bilväg. Försök ta de mindre nässlorna (asså jag brukar bara rafsa åt mig allt, stora och små och jag märker ingen skillnad). Sedan rensar du dem när du kommer hem. Sedan måste du förvälla dem:

Koka upp en stor kastrull med vatten tills det kokar rejält. Sänk ned tre rejäla nävar nässlor och koka dem i ungefär 1 minut. Har du mycket nässlor, ta upp dem med en tång eller hålslev och upprepa. Låt nässlorna svalna och krama sedan ur allt vatten. Nu kan du frysa nässlorna och plocka fram en trevlig dag. Eller så förädlar du dem som det så fint heter hehe.

ps. Spara kokvattnet!!! BADA I DET! Jag skulle göra det men min ömma moder råkade hälla ut vattnet. Det var ingen fara, jag badade i tång istället.

NÄSSELPESTO

2 ihopkramade förvällda nässelbollar som jag beskriver ovan
1 dl GOD olivolja, asså inte Icas egna, köp en för minst 60 kr så blir du nöjd
2 vitlöksklyftor
8-10 mandlar eller 2-3 msk rostade solrosfrön, var försiktig här, börja med hälften, kan bli beskt annars
1 dl parmesan, kanske lite mer om du vill
1 liten näve ruccola
Saften från 1/4 citron
Salt

1. Hacka nässlor, vitlök och ruccola grovt.
2. Mixa sedan allt till en grynig massa. Smaka av. Saknar du något? Men tillsätt det då! Men som sagt var försiktig med nötter/frön.
3. Ät på pasta, ägg, soppa, bröd. Allt. Det här är nyttigt.

Puss

Nettles is so damn healthy and good for you. I think like lots of iron and vitamins and you will feel it when you eat nettles. It is also a totally magical feeling to eat something that you have picked out in the wild. I feel like a Stone Age man = awesome and cool.

So go out and pick nettles that are not too close to a road. Try to take the smaller nettles (I usually just pick everything, big and small leaves, and I notice no difference). Clean the nettles when you get home. Now you need to parboil them:

Bring a large pot of water to the boil. Add the three big handfuls of nettles and boil them for 1 minute. Do you have a lot of nettles? Save time and water: Pick the parboiled nettles up with tongs or a slotted spoon and repeat.

Let the nettles cool and then squeeze out all the access water. Now you can freeze the nettles and eat them on a nice day. Or just make a pesto:

ps. Save the cooking water !!! Bathe in it! I would do it but my loving mother happened to pour out the water. It was ok, I bathed in seaweed instead.

NETTLE PESTO

2 handfulls of the nettles
1/2 cup good olive oil, I repeat a good one
2 cloves garlic
8-10 almonds or 2-3 tablespoons roasted sunflower seeds, be careful here, start with half the amount, can become bitter otherwise else
1/2 cup Parmesan cheese, maybe a little more if you want
1 small handful of arugula
Juice of 1/4 lemon
Salt

1. Chop the nettle, garlic and rocket rough.
2. Mix it all to a pesto like consistency. Taste. Missing something? Add that! But as I said be careful with nuts / seeds.
3. Eat pasta, eggs, soup, bread. All. This is useful.

Puss

Som sagt på ägg med strandkål jag dör det är så gott.

Or like here on some eggs with beach kale I die its so good.

Läs om vår kommentarspolicy