Nässel och maskrossoppa med creme fraiche och örtbröd

Inlägg i samarbete med Amex

Hej kära ni!
Vi fortsätter på samarbetet med Amex och Paul Svensson. Nu kommer det så klart ett till recept samt tycker jag att ni ska kolla på filmen om ni vill!

Food Conspiracy – Framtidens mat med Paul Svensson.

Här är en filmserie där Paul Svensson reser ut i världen för att utforska framtidens mat på fyra teman. Han träffar stjärnkockar och andra pionjärer som är med och formar framtidens matscen i Mexico City, Los Angeles, San Fransisco, Berlin, Brighton och Göteborg. Filmerna är sjukt fina och inspirerande!

I denna film (som du kan se HÄR) åker Paul till Berlin och Los Angeles för att bena i den senaste trenden: Superlokalt! Sjukt spännande och något som jag gillar väldigt mycket eftersom jag odlar så mycket jag kan och har tid.

Lokalt producerade råvaror har länge varit en trend i samhället. Men hur lokalt kan det bli? Går det att överleva enbart på råvaror från den region en restaurang verkar i? Och kan restauranger med nya metoder servera färska dagsfärska grönsaker från restaurangens trädgård? Spana in filmen (igen om du missade jag vet aldrig) HÄR!

Mitt uppdrag i allt detta var att göra vardaglig mat som matchar de olika teman i filmerna med Paul. Så. Idag kommer min version av superlokalt. Det vill säga gratis mat som finns i skog och mark.

Jag är ju en stor förespråkare av att gå ut och plocka din egna mat i forma av växter, blommor och ogräs. Och nu när det är vår kan det ju liksom inte bli bättre eller lättare! Om du bor i stan skulle jag rekommendera att åka en liten bit utanför för att slippa förorenade växter. Bor du utanför stan? Topp. Ut och plocka och gör en god soppa.

Ett tips är att plocka späda blad av nässlor och maskros, de smakar bättre! Skulle du mot förmodan inte hinna ut och plocka så går det att ersätta nässlor och maskrosor med samma mängd färsk spenat. Du ska plocka enbart bladen på nässlorna, inte stjälkarna! Och på maskrosorna också bara bladen, inte blommorna eller stjälkarna.

Nässel och maskrossoppa med creme fraiche och örtbröd

250 g nässlor och maskrosor blandat eller 250 g färsk bladspenat
1 gul lök
1 morot
2 stavar stjälkselleri
2 vitlöksklyftor
3+3 msk smör
1 dl vitt vin eller 2 msk vitvinsvinäger
1 liter Vatten
½ grönsaksbuljongtärning
1 dl vispgrädde
Salt och peppar

Toppa med:
Hackad gräslök och gräslöksblommor och du har!
Creme fraiche
Olivolja

1. Skölj nässlor och maskros noga. Nässlorna ska förkokas så koka upp rikligt med vatten i en kastrull, tillsätt nässlorna, koka 1 minut, häll av, låt svalna och krama ur överflödigt vatten. Duktigt! Du har precis förvällt nässlor.
2. Skala moroten, hacka sedan lök, morot, selleri och vitlök.
3. Ta en stor kastrull och stek alla grönsakerna i 3 msk smör till löken är mjuk. Tillsätt vinet, låt det koka upp ordentligt och koka i ungefär 2 minuter så att alkoholen försvinner.
4. Tillsätt sedan vatten, buljong och låt det koka upp. Tillsätt nässlor och maskrosor eller spenat. Koka i 4 minuter. Salta och peppra.
5. Tillsätt grädden och 3 msk smör mixa soppan slät. Servera med toppingen och örtbröd!

Örtbröd:
4 skivor bröd
3 msk smör
2 msk hackad färsk timjan
1 msk hackad persilja
1/2 msk hackad basilika
1/3 pressad vitlöksklyfta
Salt och peppar

1. Sätt ugnen på 200 grader grill.
2. Mixa ihop alla ingredienserna till smöret och bred ut det jämt på de fyra brödskivorna.
3. Grilla i ugnen tills gyllenbruna.

LYCKA TILL PUSS

Inlägg i samarbete med Amex

Läs om vår kommentarspolicy