Stekt ris med grönsaker, sesamfrön och ägg

HEJ ALLA!
Vi fortsätter på samarbetet med Amex:

Food Conspiracy – Framtidens mat med Paul Svensson.

Här är en filmserie där Paul Svensson reser ut i världen för att utforska framtidens mat på fyra teman. Han träffar stjärnkockar och andra pionjärer som är med och formar framtidens matscen i Mexico City, Los Angeles, San Fransisco, Berlin, Brighton och Göteborg. Filmerna är sjukt fina och inspirerande!

I denna film (som du kan se HÄR) åker Paul till Brighton och Göteborg för att ta reda på ett så sjukt viktigt ämne: Food waste.

Cirka en tredjedel av all mat som produceras slängs. Hur kan restauranger ta ett större ansvar för att minska matsvinnet? Vilken roll kan restaurangerna spela för att dra nytta av den mat som annars skulle slängas? Och går det att ha en målsättning om noll waste?

Det här är ju en sak som ligger mig varmt om hjärtat. Att ta vara på allt. Att inte slänga. Patrik blir galen av all mat jag sparar. Men jag måste ju. Det är så bra att fler restauranger uppmärksammar detta för då hoppas jag att vi, allmänheten också ska börja förstå. Tänk på hur mycket mat som slängs!!! Det är ju helt sjukt egentligen. Så kolla på FILMEN !

Mitt uppdrag i allt detta var som vanligt att göra vardaglig mat som matchar de olika teman i filmerna med Paul. Så här kommer min version av Food Waste: STEKT RIS MED GRÖNSAKER AKA KYLSKÅPSRENSNING

Jag har i alla fall alltid några trötta grönsaker som ligger och skräpar i kylen. Kanske en lök av något slag, en morot, några dåliga eller blöta salladsblad och ett ägg. Och kanske ris, nudlar eller till och med pasta över från en middag? Men laga det här då.

Stekt ris med lök, spenat, morot och ägg

1 dl kokt ris
1 vitlöksklyfta
1 morot
1/2 rödlök
2 salladslökar (om de är bruna, ta bort det! Det finns en liten salladslök därinne)
1 rejäl näve spenat
1 torkad chili
1 liten knippe trött gräslök
1 ägg
1 msk rapsolja
1 msk japansk soja
1 tsk svarta sesamfrön

1. Stek ägget så att det fortfarande är ganska löst. Hacka gräslöken.
2. Skiva grönsakerna tunt och stek dem snabbt i oljan, ca 1-2 minuter.
3. Tillsätt riset, sojan och rör runt ordentligt. Stek tills riset är varmt.
4. Servera med ägg, gräslök, sesamfrön och chilisås om du vill.

Middag på typ 10 minuter och du behövde inte ens gå och handla.

Puss

Inlägg i samarbete med Amex

Läs om vår kommentarspolicy