Vegetariska köttbullar med gräddsås, potatis, lingon, stekt lök och snabbsaltad gurka


Ok. Jag lovade ju nästan att jag skulle prova att göra köttbullar som när jag var ett litet barn, fast på vegofärs. Nu har jag gjort det. Det var lycka. Patrik sken som en sol och jag gillar egentligen tillbehören bäst men vad spelar det för roll. Det här är så sjukt jävla gott asså. Vad ska vi kalla den istället för köttbullar? Det låter konstigt. Vegobollar låter mer korrekt men också sjukt trist.

Våga vägra färs!!! Detta recept är ej veganskt men vegetariskt. Så att jag har rett ut det från början. Vill du köra veganskt så byt smör mot mejerifritt margarin, grädde mot valfri växtgrädde och ägg mot chiafrön. Är du köttätare? Gör det på köttfärs eller kycklingfärs kanske! Lycka till ALLA!

Vegetariska köttbullar med gräddsås, potatis, lingon, stekt lök och snabbsaltad gurka

För 4 pers

Vegobullar/Köttbullar:

300 g valfri tinad, vegofärs
1 stor gul lök
2 ägg
1 dl ströbröd eller panko
1 msk dijonsenap
1 msk japansk soja
Massor med nymald svartpeppar

1. Blanda i hop alla ingredienser och låt smeten stå o ca 10 minuter. Forma bollar och stek i smör och olja på hög värme tills de får fin färg.

Koka potatis! Glöm inte det för guds skull. Det är väldigt viktigt.

Gräddsås:
1 dl rött vin, vitt vin, bubbel eller öl
1/2 grönsaksbuljongtärning
2 dl matlagningsgrädde
1 msk smör
1 msk soja
Salt och peppar
1 tsk vinäger

1. Använd samma panna som du stekte bullarna i, häll på vinet och låt det koka i 1 minut.
2. Tillsätt redsten av ingredienserna och låt såsen koka tills den har tjocknat något.

Stekt Lök:
2 stora gula lökar
2 msk rapsolja
1 tsk salt

1. Skiva löken i ringar och stek den lätt gyllenbrun i oljan.
2. Salta.

Snabbsaltad Gurka:
1/2 gurka
1 tsk salt
1 msk vitvinvinäger

1. Skiva eller mandolina gurkan tunt.
2. Blanda med salt och vinäger och låt det stå i 5 min.

Servera vegobullarna med kokt potatis, sås, gurka, lök, krasse och ÄT ALLT MED RÅRÖRDA LINGON!!!!!

Puss

Och återigen, TACK Michaela för att du skrev så otroligt fint om min blogg och insta. Blir fan rörd. Vi hade så sjukt trevligt sist på presslunchen!! Puss

ENGLISH:

OK KIDS! I have made vegetarian meatballs. Meatballs are huge in Sweden. HUGE. Every kid ate it. So did I. But its been a long time since I had it. But today!!! With vegetarian mice! I almost like the condiments more than the actual meatballs but whatever. Try this. Its better than IKEAS!

This recipe is not vegan, but vegetarian. So that is sorted from the start.

Vegetarian meatballs with cream sauce, potatoes, lingon berries, fried onions and pickled cucumber

For 4 pers

Vegetarian meatballs

300 g of vegan och vegetarian mince
1 large yellow onion
2 eggs
1 cup bread crumbs or panko
1 tablespoon Dijon mustard
1 tablespoon soy sauce
Lots of freshly ground black pepper

1. Mix all ingredients and let the batter rest for about 10 minutes. Roll meatballs and fry in butter and oil over high heat until they get nice color.

Boil the potatoes!

Sauce:
1/2 cup red wine
Vegetable stock cube 1/2
1 cup of cream
1 tablespoon butter
1 tablespoon soy sauce
Salt and pepper
1 teaspoon vinegar

1. Use the pan you fried the meatballs in, add the wine and let it cook for 1 minute.
2. Add the rest of the ingredients and let it simmer until the sauce has thickened slightly.

Onion:
2 large yellow onions
2 tablespoons canola oil
1 tsp salt

1. Slice the onion into rings and fry lightly browned in oil.
2. Season with salt.

Cucumber:
1/2 cucumber
1 tsp salt
1 tablespoon white wine vinegar

1. Slice cucumber thinly.
2. Mix with salt and vinegar and set aside for 5 minutes.

EAT ALL THE NICE THINGS YOU HAVE COOKED WITH LINGON BERRIES!!!!!

puss

Läs om vår kommentarspolicy