Tankar om Tofu


Friterad och sedan sojamarinerad tofu i salladsblad med picklad gurka, koriander, majo och sesamfrön.

Fick en fråga på Instagram angående tofu och om jag kunde skriva lite mer om det. Blev väldigt glad för jag älskar tofu. Tofu är gjort på sojabönor och finns i en mängd olika konsistenser, kvaliteer och märken. För att få reda på nästan allt om tofu kan jag rekommendra att titta på The mind of a chef med David Chang och  avsnittet SOY där han undersöker just tofu och även miso som också är gjort på sojabönor!

Jag gillar tofu. Det är en sjukt najs proteinkälla. Jag gillar verkligen att det är veganskt. Sedan vet jag ju att dte är dåligt med sojaodlingar och sådant också. Jag vet!!! Men jag tror fortfarande att det är bättre att ät tofu än kött. Så gör jag.

Många säger till mig att de tycker att tofu är smaklöst. Det ÄR smaklöst på många sätt. MEN det är också det jag gillar. För då kan du krydda precis som du vill! Sedan måste jag försvara tofu och säga att det inte är smaklöst, kanske en annorlunda smak, men jag gillar fan den.

Friterad och marinerad tofu:
Skär tofu i tärningar och fritera dem på högvärme i rapsolja tills de är gyllen på alla sidor. Låt dem rinna av på papper och lägg dem sedan i en skål med japansk soja. Krispet försvinner inte!!! Så gott.

Salladsskål med tofu, morot, koriander , grönkål och Sriracha.

Jag använder tofu mest när jag lagar asiatiskt. Kanske för att jag vill ha de starka smakerna. Det jag gör oftast är att bara steka den rakt upp och ned.

Du behöver en riktigt jävla het stekpanna och lite olja. Jag skivar upp eller tärnar tofun och steker den riktigt krispig. Då tycker jag att den blir som bäst. SEN häller jag på soja eller annan marinad.

Päron och sesammarinerad tofu med majjo, gurka, sallad, kimchi och cashewnötter.

Ibland grillar jag den. Då marinerar jag gärna innan tex den HÄR marinaden. Eller så dränker jag den bara i soja. Grilla dem randiga på båda sidor, du kan behöva pensla dem med lite olja.

Jag brukar nästan alltid servera en majonnäs till tofu, den behöver något fett som lyfter smaken. Majonnäs eller någon annan fet sås alltså!

Stekt rakt upp och ned. Med gröna bönor, schalottenlök och god stark majjo.

Gröna bönor för övrigt? Köp hem, ha i frysen och ät till allt.

Tofu är perfekt att stoppa i en burgare! Som här till exempel med BBQ sås, slaw och goda grejer. Denna är från Love Food Café!

Något som jag alltid gör och alltid kommer att göra är att betsälla tofu istället för kyckling och kött på nästan alla asiatiska restauranger och take-away. Jag tycker att det är godare och mycket fräschare. Ni vet den där smaken en kan få av kyckling typ bara känns, sunkig? Undvik det genom att köra tofu istället. SÅ SJUKT MYCKET GODARE!

Har dock inte lyckats få till tofun lika bra som typ thai och vietnamesiska restauranger?? Någon som vet? Ok misstänker att den är skuren i tjockare bitar och sedan friterad. Ni vet mjuk på insidan men knaprig på utsidan.
och tillsist: En bild från min nya kokbok! Silkentofusallad! Receptet finns i boken eheheheh..

PUSS!

Läs om vår kommentarspolicy