Smörig linsgryta eller daal med fusk-naan


Jag har bloggat om denna rätt förut men den förtjänar att synas igen för den är så god så god så god, enkel och billig. Jag lovar. PROVA!!

Smörig Linsgryta eller min version av typ Butter Dal

1 stor gul lök
1 stor bit ingefära
6 vitlöksklyftor
2 morötter
2,5 tsk Tandoori Masala eller Garam Masala eller vilken krydda du vill faktiskt
390 g krossade tomater
75 g smör
2 msk rapsolja
2 dl röda linser
1/2 liter vatten
Salt
2 msk creme fraiche eller yoghurt

Servera med:
Naan. Hittar du inte naan? Men stek lite tortillabröd i smör tills de får fin färg på båda sidorna.
Gräslök eller Koriander
Basmatiris om du vil
Lime
En knaprig sallad kanske?

GÖR SÅ HÄR:

1. Skala vitlök, ingefära, morot och lök. Hacka allt i små små bitar.
2. Ta en stor stekpanna eller gryta. Smält smöret där i och tillsätt oljan.
3. Stek alla grönsaker på medellåg värme i ungefär 15 minuter i smöret och oljan. De ska inte få massor med färg utan bara blir mjuka och goda.
4. Tillsätt kryddan och stek i ytterligare 10 minuter. Akta! Bränn det inte.
5. Tillsätt de krossade tomaterna och låt det koka i 20 minuter på svag värme. Rör om då och då. Det är den långa tillagningstiden som gör det gott, jag lovar!
6. Tillsätt nu linserna och häll på hälften av vattnet. Låt det koka i ordentligt, kanske i sju minuter. Smaka på linserna, de ska inte vara grötiga men heller inte al dente.
7. Tillsätt kanske lite mer vatten och koka vidare tills linserna känns klara.
8. Salta ordentligt, tag grytan från plattan och vänd ned yoghurt eller creme fraiche.

Servera med ovanstående förslag.

Jag använde mer smör än vad jag har skrivit i receptet. Gör det också om du vill!

Puss

ENGLISH: 

I have blogged about this dish before but its so amazing so I wanted to bring it up again. Please cook this. Its so so so delicious. Adn cheap and easy.

And everyone knows that everything will taste better if you add butter.

Buttery lentil stew with gralic and ginger or my version of some kind of Butter Dal

1 large yellow onion
1 large piece of ginger
6 cloves garlic
2 carrots
2.5 tsp tandoori masala and garam masala spice or what you actually want
390 g of crushed tomatoes
75 g butter
2 tablespoons canola oil
1 cup red lentils
1/2 liter of water
Salt
2 tbsp sour cream or yogurt
Serve with:
Naan. Dont have any naan? So fry some tortillas in butter until they get nice color on both sides.
Chives and Coriander
Basmati rice if you wish
Lime
A crisp lettuce maybe?

DO LIKE THIS:

1. Peel the garlic, ginger, carrot and onion. Chop everything into small pieces.
2. Take a large skillet or pot. Melt the butter in there and add the oil.
3. Fry all the vegetables on medium-low heat for about 15 minutes in the butter and oil. They should not get lots of color but only become soft and awesome.
4. Add the spice and cook for another 10 minutes. Watch it! Do not Burn it.
5. Add the crushed tomatoes and let it cook for another 20 minutes on low heat. Stir every now and then. It is the long cooking time that makes good, I promise!
6. Now add the lenses and pour in half of the water. Let it cook properly, maybe seven minutes. Taste the lenses, they should not be mushy but not al dente.
7. Add maybe a little more water and cook further until the lentils feels ready.
8. Season properly with salt, take the pan from the heat and add yogurt or sour cream.
Serve with the above proposal.

I used more butter than what I have written in the recipe. Do the same if you want.

Puss

Läs om vår kommentarspolicy