FONDUE

Min mans lillebror Joakim hade ett fonduekit som han ville inviga. Eftersom jag älskar smält ost och vin kändes det helt perfekt. Jag gillar som sagt smält ost men jag vill samtdigt ha lite fräscha och krispiga tillbehör till. Här är det ju fritt fram med vilken krispig grönsak som helst. Tex paprika, selleri eller morot! Dock skulle jag själv aldrig välja de grönsakerna till smält ost men vem vet, det finns säkert någon där ute som gillar det.

Jag valde istället: Rädisor, stekta champinjoner, lättkokt sparrisbroccolui samt klassiska tillbehör som bröd i bitar, kokt potatis och cornichons. DIP AWAY!

Vi hittade ett recept på nätet som jag höftade på lite grann:

Ostfondue

ca 600 g ost, vi hade Alpost och Gruyere
3 dl torrt vitt vin
1 vitlöksklyfta
1 msk vodka
1 msk potatismjöl

1. Deal vitlöksklyftan och gnid in kokkärlet med klyftan, detta för att få en hint av vitlök.
2. Koka upp vinet och koka någon minut så att alkoholen försvinner. Sänk värmen ordentligt.
3. Hacka eller riv osten och blanda ned i vinet och låt det smälta SAKTA. Kör du på för hög värme så kommer det att skära sig mycket. Det skär sig lite för mig alltid men du vill inte att det ska bli för mycket ok.
4. Blanda 1 msk vodka +1 msk potatismjöl+ en skvätt vatten till en liten liten smet.
5. Se till att all ost har smält och ha det på låg värme. Tillsätt vodkan+potatismjöl. Rör runt ordentligt och se ostfonduen tjockna samt gå ihop lite mer. Rör rör rör.
6. Servera med kokt potatis, bröd, cornichons, broccoli, svamp och rädisor. O vin!!!!

Äger du inget fonduekit så kan du köpa en spånask med Camembert eller Mont d´Or. Skär av toppen på osten, fyll med lite vitlök och timjan och en skvätt vitt vin och baka i en varm ugn i ca 20 min. OSTFONDUE!

Servera med det du tycker om.

Puss

Ost
Läs om vår kommentarspolicy