Laxtartar och Ramen!

Shibumi Laxtartar

När jag jobbade extra på Shibumi i Stockholm så stod jag och gjorde TYP den här rätten ofta. Den är väldigt väldigt god. Samt faktiskt ganska enkel! Men lite dyr i och med laxen. Men det är den värd. Perfekt förrätt. Så jag har alltså INTE kommit på detta recept. All cred till Shibumi.

För fyra personer

4 rispapper
Olja att fritera i

½ gurka
10 rädisor
2 schalottenlökar
4 msk risvinäger
Ca 300 g lax som går att äta rå, tex Salma eller Fröya eller fryst vanlig ni fattar
1 dl majonnäs
2 msk japansk soja
Hackad gräslök

Smaksättning till laxen:
Japansk soja
Yuzu eller citron
Sesamolja
Salt
Peppar

1. Hetta upp olja i en stor kastrull där rispappret frå plats. Låt oljan gå till 180 grader, inte högre. Stoppa ned rispappret i ca 3 sek i oljan. Det kommer fluffa upp och tillagas på 1 sek. Ta upp med en stålpincett eller hålslev. Lägg bara ned ett rispapper i taget. Låt rinna av på hushållspapper.
2. Hacka rädisorna i mindre bitar. Dela gurkan, kärna ur den och hacka även den i mindre bitar.
3. Hacka schalottenlöken fint och pickla den i risvinägern.
4. Blanda majonnäs och soja och låt stå i kylen.
5. Hacka laxen i mindre trevliga bitar, så som du själv vill ha den.
6. Nu ska vi smaksätta laxen. Och för det så måste du PROVA DIG FRAM! Börja med 1 msk av sojan, sesamolja och citronen. Smaka av. Tillsätt mer av det du tycker om! Glöm inte salt och peppar.
7. Lägg upp högar av gurka och rädisa på tallrikarna. Lägg på laxen, lägg en liten sked picklad lök på laxen. En sked majonnäs på sidan. Lägg på rispappret. Dekorera med gräslök!
8. När ni äter så ska ni blanda ihop laxen med majonnäs och grönsakerna till en röra, sedan lägger ni röran på rispappret som äter. Som chips och dipp!

RAMEN!

Jag gillar konceptet ramen väldigt mycket. Men ibland kan jag liksom känna att den blir lite för.. stark och för mycket? När jag väl äter den ute på lokal. Så svårt att förklara. Så därför tycker jag om att laga den själv. Här blandar jag hej vilt med ett recept från Tove Nilssons fantastiska bok Ramen med lite egna grejer. Utgick från hennes Spicy Garlic Ramen men här är den vegetarisk och lite andra grejer som skiljer. Det som jag gillar med den här soppan är att den blir nästan KRÄMIG av sesampastan. MMMMM. MEN HÖRRNI GUD VA GOTT RAMEN ÄR DÅ.

För 4 personer

2 l grönsaksbuljong, hemmagjord helst så klart men funkar med tärning också.

Tare! Alltså smaksättningen, röran som du lägger i botten på skålen och vispar ut buljongen med:

5-7 vitlöksklyftor
1 dl matolja
3 msk Gochujang (Koreansk chili och bönpasta, finns i vanliga mataffärer)
3 msk ljus tahini på skalade sesamfrön
2 msk japansk soja
2 msk sesamolja
1 msk risvinäger

Topping:
Ramennudlar för 4 personer
½ paket sockerärter
2 ägg
1 paket böngroddar
1 paket enokisvamp eller 250 g ostronskivling
3 salladslökar
1 knippe gräslök

1. Taren: Skala och riv vitlöken fint. Hetta upp matoljan till max 100 grader(mkt viktigt du får inte bränna vitlöken!). Häll i vitlöken och rör runt hela tiden!! Först kommer den blir gyllene sen kommer den nästan bli kladdig och som en pasta av stärkelsen som finns i. Rör runt hela tiden i ca 7 min. Ta sedan stekpannan från värmen och blanda i resten av ingredienserna. Rör runt ordentligt och smaka av, behövs det mer av något? Ställ sedan åt sidan.
2. Värm buljongen tills den kokar.
3. Blanchera sockerärterna och skiva dem tunt. Riv svampen i bitar och stek knaprig på hög värme.
4. Koka äggen i 6 min, spola dem helt kalla. Skala dem.
5. Hacka gräslöken väldigt fint. Skiva salladslök lika tunt.
6. Stek böngroddarna på superhög värme i olja.
7. Det sista du kokar är nudlarna!
8. Nu ska vi lägga ihop allt: Lägg 2 msk tare/vitlökspastan i en skål. Toppa med några dl varm buljong och rör runt ordentligt tills taren löser upp sig. Lägg på nudlar, sockerärter, böngroddar, salladslök och svamp i små ”öar” runt nudlarna. Toppa med ägget som du har delat samt gräslök och sesamfrön.

NJUT!!!
P.s de e ingen svamp på ramen på bilden för den åts upp dagen innan när ljuset var fett dåligt så lagade rester till lunch och då tog jag bilden.

PUSS!

Några av produkterna jag använde (ej sponsrad så klart det hade jag skrivit! Bara grejer som finns i de flesta butiker som jag använde):

Nudlarna jag använde:

Chili och bönsåsen jag använde:Vita sesamfröpastan jag använde som är tahini:Puss på er

Läs om vår kommentarspolicy