Svamp Wellington, gräddsås och rostad potatis


Lagade en väldigt bra middag för ett tag sedan. Min lillebrors flickvän Vilma är vegan vilket är HELT fantastiskt. Jag är VÄLKOMNAR alla typer av matgrejer, allergier ALLT. Det är ju utmanande och kul.

Så min familj ville äta kyckling och då sa jag nej. Vi gör svamp wellington med engelsk potatis, gräddsås och haricot verts.

BLEV MAGISKT. Lite pilligt och tar lite tid men så värt om du vill bjuda på en vegetarisk/vegansk pangmiddag.

250 g champinjoner
200 g sojafärs eller annan vegofärs
2 dl kokta belugalinser
1 gul lök
3 vitlökar
1 dl hackade hasselnötter
3 msk ljus soja
1 kruka färsk timjan
3 msk dijonsenap
1 msk tomatpuré
2 dl rött vin
Rapsolja till stekning

3 rödlökar
1 paket smördeg
4 stora portobellosvampar
200 g fryst bladspenat
Lite sojamjölk att pensla med

1. Riv svampen på den grova sidan på rivjärnet.
2. Hacka gul lök och vitlök.
3. Stek svampen tills all vätska är borta, tillsätt sojafärs, lök, vitlök, linser och hasselnötter. Stek tills färsen får fin färg.
4. Krydda med soja, tomatpuré, dijon, salt, peppar.
5. Häll på rödvin och låt koka i 5 min. ställ åt sidan och låt svalna.
6. Blanda i hackad timjan.

1. Skiva rödlöken och stek den mjuk i rapsolja. Salta.
2. Skiva portobellon i skivor och stek skivorna gyllene på båda sidor. Salta och peppra.
3. Värm spenaten, salta.

1. Kavla ut smördeg(kavla inte för tunt bara!) på ett bakplåtspapper och lägg på en plåt. Lägg 3 plattor lite omlott så du får en lång platta. Lägg de andra två omlott så du kan täcka limpan med den.

Nu ska vi bygga!

SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER
1. Lägg ut portobellon så det täcker, på degen med god marginal mot sidorna.
2. På med den stekta rödlöken, toppa med färsen och tillsist på med spenaten.
3. Lägg på sista degbiten och vik upp sidorna och nyp ihop till ett tight paket.
4. Lägg ett bakplåtspapper och en plåt på limpan och vänd på alltihopa! Då får du en slät uppåtsida med invikta kanter som blir mycket snygg.
5. Gör mönster med en gaffel och gör ca 4 lufthål med en kniv för ångan att komma ut.
6. Pensla överallt med sojamjölk och baka tills den är gyllene. Se mitt mästerverk med enastående blomblad och fläta på:

Servera med småpotatis som du skalar, kokar tills de nästan faller sönder, häll av i durkslag och fluffa upp, upp på plåt, droppa över rapsolja, rosta i ugnen på 220 grader tills de är gyllene. Gör en sås på grädde, soja, rött vin, lite mjöl för konsistens, en skvätt vinäger, salt och lite sylt för sötma samt stekta haricot verts med vitlök. Strö persilja över hela härligheten.

GOTT ELLER HUR.

ENGLISH:

i reserve myself for weird spelling and sentences since i use google translate:)

So my family wanted to eat chicken and then I said no. I will make mushrooms wellington with English potatoes, cream sauce and haricot verts instead.

IT WAS DELICIOUS. Takes some time but so worth it if you want to invite a vegetarian / vegan fancy dinner.

250 g of mushrooms
200 g of veggie mince
1 cup of cooked beluga lenses
1 yellow onion
3 garlic
1/2 cup chopped hazelnuts
3 tablespoons light soy
1 bunch of fresh thyme
3 tablespoons dijon mustard
1 tablespoon tomato paste
1 cup of red wine
Canola oil for frying

3 red onions
1 packet of puff pastry
4 large portobello mushrooms
200 g of frozen baby spinach
A little soy milk to brush the wellington with

1. Grate the mushroom on the rough side of the grater.
2. Chop yellow onions and garlic.
3. Fry the mushroom until all the liquid is gone, add soy sauce, onions, garlic, lentils and hazelnuts. Fry until it all gets a nice color.
4. Season with soy, tomato paste, dijon, salt, pepper.
5. Add red wine and let boil for 5 min. Set aside and allow to cool.
6. Mix in chopped thyme.

1. Slice the red onion and fry it softly in canola oil. Season with Salt.
2. Slice the portobello into slices and fry the slices golden on both sides. Season with Salt and pepper.
3. Heat the spinach, season with salt.

1. Roll out puff pastry (do not roll too thinly!) On a baking sheet paper and place on a baking sheet. Put three pieces of puff pastry together so you get a big rectangular shape. Put the other two pieces together to form a smaller rectangular shape.

HEAT THE OVEN TO 200 DEGREES
1. Add the fried portobello mushrooms to the big rectangular puff pastry bit and let it cover but still with a good margin towards the sides.
2. Add the fried red onion on top, then the veggie mince and top with the spinach.
3. Add the last dough piece and fold up the sides and pinch together for a tight package.
4. Put a baking sheet paper and a plate on the loaf and turn it all over! Then you get a smooth upside with folded-in edges that become very stylish.
5. Make patterns with a fork and make about 4 air holes with a knife for the steam to come out.
6. Brush everywhere with soy milk and bake until golden. See my masterpiece with outstanding flower petals and braid on:

Serve with small potatoes that you peel, boil until they nearly fall apart, pour into colander and fluff up, onto a baking sheet, drip over canola oil, roast in the oven at 220 degrees until golden. Make a sauce on cream, soy, red wine, some flour for texture, a splash of vinegar, salt and a little jam for sweetness and fried haricot host with garlic. Sprinkle parsley all over the glory.

Puss

Läs om vår kommentarspolicy