Råraka med tångrom, creme fraiche, dill och rödlök

Inlägg i samarbete med kommunerna i Stockholms län

Älsklingar! Nu gör jag ett samarbete som är jag är så så så stolt över. Ett samarbete om MATAVFALL. Så viktigt. Så spännande. och jag ska berätta varför.

Jag minns när de bruna påsarna dök upp. Jag minns hur min pappa installerade den på dörren under diskbänken och sa att nu ska allt matavfall ned här. Hehe. Kan erkänn att det gick sådär. Vi barn fattade inte och mamma brukade slänga ljus där i och pappa blev så trött så trött på oss.

MEN VI FORTSATTE. och det var det viktiga.

För faktum är att ditt matavfall gör skillnad. Stor skillnad. Idag sorteras 25% av Stockholms matavfall och blir till biogas och biogödsel. 324 stycken av Stockholms bussar går på biogas från vår egna stad det är fan så jag blir tårögd asså. Även taxibilar, ambulanser och ALLA sopbilar kör på biogas! och biogödslet går till bönderna. Vi måste ju fortsätta. Fatta hur mycket vi hjälper miljön! Dessutom ska de 25% höjas och så mycket som 50% av matavfallet ska sorteras till år 2020.

Matavfall består helt enkelt av det som blir över när du har lagat mat. Tex äggskal, potatisskal, kaffesump, lökskal, ja i princip allt om går att äta kan räknas till matavfall. Självklart kan du också sortera gammal mat eller matrester.

För att lära er mer, gå in på sorteramatresten.se där finns allt.

Hörrni. Det kommer komma mer om det här för samarbetet fortsätter. Men nu kommer ju så klart också receptet på RÅRAKAN.

För 2 personer

4 större potatisar
2 msk rapsolja
2 msk smör
salt
1 burk tångrom
1 burk creme fraiche
1 rödlök
1 knippe dill
1 citron

1. Skala potatisen. Riv potatisen på den grova sidan på rivjärnet.
2. Värm en stekpanna och ha i olja+smör.
3. Tillsätt hälften av potatisen och tryck ut den till önskad tjocklek.
4. Stek på medelhögvärme tills den får fin färg på ena sidan.
5. Vänd den, tillsätt lite mer olja och smör och stek på andra sidan tills lika gyllene.
6. Gör samma sak med resten av potatisen och håll rårakorna varma i ugnen.
7. Hacka löken fint. Hacka dill. Dela citronen.
8. Lägg upp som på bilden:)
9. SERVERA OCH SORTERA!

Inlägg i samarbete med kommunerna i Stockholms län

Läs om vår kommentarspolicy