Pasta med brynt smör och fänkål

INLÄGG I SAMARBETE MED KOMMUNERNA I STOCKHOLMS LÄN

Vi fortsätter mitt samarbete! Som är ett viktigt samarbete. För miljön. För oss. Tänker mycket på mitt barn och hur jag vill lära honom alla jävla knep som finns för att han ska få leva i en bra värld.

För faktum är att ditt matavfall gör skillnad. Idag sorteras 25% av Stockholms matavfall och blir till biogas och biogödsel. 324 stycken av Stockholms bussar går på biogas från matavfallsorteringen! Fatta att mat kan göra det!!

Även taxibilar, ambulanser och ALLA sopbilar kör på biogas! och biogödslet går till bönderna. Dessutom ska de 25% höjas och så mycket som 50% av matavfallet ska sorteras till år 2020 i Stockholm.

Matavfall består helt enkelt av det som blir över när du har lagat mat. Tex äggskal, potatisskal, kaffesump, lökskal, ja i princip allt om går att äta kan räknas till matavfall. Självklart kan du också sortera gammal mat eller matrester.

För att lära er mer, gå in på sorteramatresten.se där finns allt. Där finns också mallar som du kan skicka till din hyresvärd eller bostadsrättsförening för att få dem att koppla på sorteringen.

Nu kommer ett STÖRT GOTT RECEPT.

Pasta med brynt smör och fänkål

För 2 personer

200-250 g pasta
100 smör
1 stor fänkål
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
Salt och peppar

Till servering:
Krasse
Sesamfrön

1. Koka pastan. Spara lite pasta vatten.
2. Skiva lök, vitlök och fänkål. Spara fänkålsdill till servering.
3. Bryn smöret på hög värme. Rör med en slickepott eller träslev hela tiden. Låt det koka och bubbla, när bubblorna börjar lägga sig så kommer smöret att börja brynas, det går fort! Så håll koll. Rör hela tiden. Smöret ska bli gyllene, dra sedan pannan från värmen och häll smöret i värmetålig skål, akta! Det är varmt.
4. Stek lök, vitlök och fänkål i samma stekpanna tills det är mjukt med lite färg i kanterna. Salta och peppra.
5. Häll pastan i kastrullen och rör runt. Tillsätt lite pastavatten och låt det koka in och bli blankt och fint.
6. Häll på smöret och rör runt.
7. Toppa med krasse, fänkålsdill och sesamfrön.

PUSS

INLÄGG I SAMARBETE MED KOMMUNERNA I STOCKHOLMS LÄN

Läs om vår kommentarspolicy