Veganskt Koreanskt


Vi hade avskedsmiddag för min bror Nikolai som åkte ut i vida världen för några veckor sedan och jag saknar honom något enormt. För att förmedla min kärlek till honom och till min familj bjöd jag in till en koreansk middag. Vegansk för Vilma, Nikolais tjej är det<3 ÄLSKAR att hon är det. Då utmanas jag.

Gick totalt loss på Kina Li min favoritaffär och lagade detta. Så här kommer en lista på saker du behöevr för denna måltid och som går att köpa i asiatisk livs eller en välsorterad matbutik:
Gochujaru (koreanska chiliflakes)
Ssamjang: Koreansk fermenterad chilidipp som är helt magisk, mycket umami
Kimchi: Fermenterade koreanska grönsaker
Sesamolja: Nötig
Ljus soja: INTE MUSHROOM SOY KIDS

Massa småplock egentligen och kanske lite mycket men det är lätt! Jag lovar!

Kimchi: Brukar inte vara vegansk så kolla på paketet. Jag köpte på Kina Li, färsk kimchi i påse. Brukar finnas på burk i vanlig mataffär.

Ris: Koka efter anvisning på paketet. Det gör alltid jag. Sedan blandar jag i lite mirin och risvinäger.

Gurka och morot men i separata skålar: Skivar tunt, på med salt så den släpper vätska och sedan smaksätter du med lite sesamolja och koreanska chili flakes.

Tofu: Pressa ut överflödig vätska ur hård tofu, tärna och stek dem på hög värme i mycket olja tills fin färg. Ned i en bunke med mycket soja och låt dem marinera.

Majonnäs: Mixa 1 msk dijonsenap med 1/2 dl sojamjölk eller kikärtsspad ihop med 1,5 dl rapsolja i en hög bunke med en stavmixer. Smaksätt med lite vitlök, citron och sesamfrö.

Pak choi: Skiv stammen tunnare än bladet och stek på hög värme i rapsolja till klargrön, pressa i en vitlök, smaksätt med salt och sesamolja.

Böngroddar: Koka böngroddarna i 1 minut, spola i kallt vatten. Smaksätt med riven vitlök, salt och sesamolja.

Servera med ssamjang och sesamfrön på alltihopa.

DET HÄR ÄR SÅ JÄVLA GOTT ASSÅ

PUSS

Läs om vår kommentarspolicy