Vegetarisk Påskmat

el GRÖN PÅSKMAT som jag också brukar säga men jag måste ju tänka på rubrikerna.

HÄR KOMMER MASSA HÖGTIDSRECEPT. Tycker att de funkar lika bra till påsk som till midsommar! Här är ett gammalt jobb för Buffé som jag tycker är så fint så här får ni också mina recept. Alla bilder är tagna av Magnus Skoglöf!

Rödbetsgravad lax
ASSÅ. Den här laxen är helt stört bra. och snygg. Prova. Du kommer bara vilja köpa slemmig lax i förpackning vid några få enstaka tillfällen när du har bråttom efter att ha smakat den här.

4 msk strösocker
4 msk salt
1 1/2 msk finrivet citronskal
2 rödbetor (2 rödbetor motsvarar ca 200 g)
1 kg skinn- och benfri laxfilé
citronklyftor
Dillolja
2 dl hackad dill
2 dl babyspenat
2 dl neutral rapsolja
1/2 tsk salt

1. Blanda socker, salt och citronskal i en skål.
2. Skala rödbetorna. Riv dem grovt och blanda med sockerblandningen.
3. Lägg laxen i en form. Gnid in sockerblandningen runt om. Lägg i kylen 1-2 dygn. Vänd laxen efter halva tiden.
4. Dillolja: Mixa allt till en slät olja. Sila gärna genom finmaskig sil.
5. Vid servering: Skrapa av rödbetsblandnigen från laxen. Skiva laxen tunt. Ringla över dilloljan och servera med citronklyftor.

Matjesill med brynt smör, fänkål och potatis
MATJESILL är mitt liv. Detta är fett, syrligt, knaprigt, mjukt och underbart enkelt.

500 g färskpotatis
salt
1 fänkål
50 g smör
1/2 dl finskuren gräslök
1 burk matjessill (à 200 g)
klyftor av citron

1. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt svalna.
2. Skiva fänkålen tunt, gärna på mandolin. Lägg i en bunke med isvatten.
3. Bryn smöret och tillsätt hälften av gräslöken.
4. Häll av sillen. Lyft upp fänkålen och låt rinna av på papper.
5. Lägg den kokta potatisen på ett fat. Mosa potatisarna lätt med en gaffel.
6. Fördela sill och fänkål över.
7. Skeda det brynta gräslökssmöret över och strö över resterande gräslök vid servering. Servera med citronklyftor.

Romdipp med chips!!
Den godaste dippen som finns. Funkar som inledning till alla typer av middagar. Ärligt.

1/2 silverlök
2 dl smetana
1 dl gräddfil
1 tsk finrivet limeskal
1/2 msk färskpressad limejuice
1/2 dl finhackad dill
1/2 tsk salt
1 krm peppar
1 burk stenbitsrom eller sikrom (à ca 80 g)
Till servering
1 påse lättsaltade chips

1. Skala, dela och finhacka silverlöken. Blanda samman med smetana, gräddfil, limeskal och juice, dill, salt, peppar och rommen (spara eventuellt lite rom och dill till dekoration). Ställ i kylen till servering.

Till servering: Servera med lättsaltade chips.

Pepparrotssill med rädisor och creme fraiche
Du behöver en krämig sill på påskbordet också.

2 förp 5-minuterssill (à 420 g)
2 dl crème fraiche
2 – 3 msk finriven pepparrot
1/2 pressad vitlöksklyfta
1 tsk dijonsenap
1 msk färskpressad citronjuice
1/2 tsk salt
1 krm peppar
8 rädisor
1/2 ask smörgåskrasse

1. Häll av lagen från sillen och skär i sneda bitar.
2. Blanda crème fraiche, pepparrot, vitlök, senap, citronjuice, salt och peppar i en skål.
3. Blanda sillen med pepparrotssåsen. Ställ i kylen minst 3 timmar gärna över natten.
4. Skiva rädisorna tunt, gärna på en mandolin, och lägg i en skål med isvatten.
5. Garnera pepparrotssillen med rädisor och klipp över krasse vid servering.

Tomat och karamelliserad lökpaj
God och enkel paj VAD MER VILL DU HA.

250 g bananschalottenlök
65 g ruccola
10 körsbärstomater
50 g smör
rapsolja (till formen)
6 ark filodeg
3 ägg
3 dl mjölk (3%)
1/2 tsk salt
1 krm peppar
200 g chèvreost (getost)
1 dl riven lagrad ost (t ex Västerbottensost)
2 msk rostade pinjenötter
Till servering
ruccola
tomater

1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Skala, dela och finhacka löken. Hacka ruccolan. Halvera tomaterna.
3. Fräs löken i hälften av smöret på låg temperatur ca 10-15 minuter, den ska bli karamelliserad.
4. Lägg bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, 25 cm i diameter. Pensla kanterna med olja.
5. Smält resten av smöret. Lägg ett ark filodeg i botten och pensla med smör. 6. Upprepa med resterande ark. Låt degen hänga över kanten.
7. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Tillsätt lök, ruccola och smulad getost. Häll i formen.
8. Lägg på tomaterna och toppa med den lagrade osten.
9. Grädda i mitten av ugnen ca 40 minuter. Täck ev pajen med folie mot slutet.
10. Servera pajen ljummen. Strö över pinjenötter vid servering.

Primörer med rört timjan och parmesansmör
Nu ere vår! Primörer! Me fancy smör.

500 g färskpotatis
1 knippe morötter (1 knippe motsvarar 400 g)
1 knippe lök (1 knippe motsvarar 300 g)
1 knippe rädisor (1 knippe motsvarar 200 g)
150 g sockerärtor
flingsalt
smörgåskrasse
Parmesan- och timjansmör
100 g rumsvarmt smör
1/2 dl finhackad timjan
1 dl riven parmesanost
1/2 pressad vitlöksklyfta
1/2 msk finrivet citronskal
1 msk färskpressad citronjuice
1 krm salt
1 krm svartpeppar

1. Smör: Vispa smöret fluffigt med elvisp. Tillsätt övriga ingredienser och vispa ihop. Krydda med salt och peppar.
2. Primörer: Skölj och ansa potatis, morötter, lök och rädisor. Halvera rädisorna.
3. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Koka lök och morot mjuka men med lite tuggmotstånd kvar, ca 10 minuter beroende på storlek. Tillsätt sockerärterna och koka ytterligare 1 minut.
4. Skär potatis, lök och morötter i mindre bitar och lägg på ett fat tillsammans med sockerärter och rädisor.
5. Strö över flingsalt och klipp över krasse. Serva grönsakerna ljumna med det vispade smöret.

Krämiga ägg med sardellmajonnäs och örter
ÄGG! De e ju påsk för fan.

5 ägg
1 dl majonnäs
1 msk sardellcrème
1 tsk färskpressad citronjuice
2 msk finskuren gräslök
2 msk finhackad persilja
1/2 ask smörgåskrasse
1 krm svartpeppar
svarta sesamfrön (till garnering)

1. Mjukkoka äggen. Spola i kallt vatten. Skala och halvera äggen.
2. Blanda majonnäs, sardellkräm, citronjuice och peppar.
3. Fördela majonnäsen på ägghalvorna. Toppa med örter och sesamfrön.

Sparris med svensk pesto
Svensk pesto mmm. Dill är underskattat. Puss

2 knippen grön sparris (à 250 g)
1 msk smör
1 msk rapsolja
Pesto
2 dl hackad persilja
1/2 dl hackad dill
1 dl olivolja
1/2 dl rostade solrosfrön
1/2 dl riven lagrad ost
1/2 vitlöksklyfta
1 tsk färskpressad citronjuice
1/2 tsk salt
1/2 tsk peppar

1. Pesto: Mixa alla ingredienser till peston. Smaka av med salt och peppar.
2. Sparris: Skär ev bort den nedre torra delen på sparrisen. Grilla eller stek sparrisen i smöret och oljan på hög värme tills den får lite färg, ca 3 minuter.
3. Lägg upp sparrisen på ett fat och ringla över peston.

Hoppas ni gillade!

Gla påsk!

Läs om vår kommentarspolicy