Vardagsmiddagen


Vardagsmiddagen. Den middagen där jag inte har någon aning om vad jag är sugen på och jag orkar inte handla. Går hem och öppnar kylen. Nu ska vi bygga. Jag brukar utgå från typ en sås hehe. Idag hade jag rostad vitlöksmajonnäs kvar i kylen som är helt magisk. Har jag potatis? YES. Det blir rostad potatis. Vi börjar där.

Sätter ugnen på 200 grader. Delar potatis och upp på en plåt med bakplåtspapper, lite olja och salt, kör i ugn till krispiga, ca 25 min sen sänker jag värmen till typ 60 grader så de håller sig varma men inte för krispiga.

Kolla i kylen igen, jag har flower sprouts! Kanske sojastekta? Neeeeej det krockar med majonäsen. Hmmm kollar till höger och ser parmesanen som jag rev över Jacks mat, det blir stekt flower sprouts med parmesan!

In i kylen igen, jag har massa trötta salladshuvuden, ett litet gem salladhuvud, en endive, två påsar med lite skraffs i botten, mixad sallad och machesallad. Skivar endive och gem och lägger på ett fat. Strör på salladen. Strösslar över abnormt mycket rostade sesamfrön.

Har dijondressing i kylen, SCORE det borde alla ha. Jag har min i en pipmugg. Håller i månader.

Vill ha någon med grönsak. Hmmm rostad morot? Nej inte rostad det blir för mkt rostat i och med potatisen. Kokt!? JA! Fast med smör. Jag har ju färsk timjan också. MMm älskar kokt morot om den är fast. Skalar tre mindre rötter och skivar dem snyggt på sniskan. Lägger i en lite trång kastrull, på med pyttelite vatten, en stor jävla klick smör och salt. Sätt på hög värme och koka till vätskan är borta. Hacka färsk timjan. Känns på moroten, mmm smörkokt morot? Så gott. Ha i timjan.

Vet att Patrik älskar halloumi, ber honom köpa det. Steker upp den i bitar. Har vi citron? YES en liten torkad jävel ligger i “fruktskålen”. STEKER snittytan! Brilliant, den blir lite karameliserad.

Lägger upp allt på fina fat. Äter. SÅ gott. Kylskåpsrens. Om du har mycket i kylen. Men byt ut potatis mot ja, annan valfri rotfrukt. Byt ut flower sprouts till grönkål, svartkål, brysselkål, savojkål. Byt morot mot inget. Valfrisallad!? Tomat? Kål? Andra blad? Såsen? Kör vad som helst, bara den är krämig. Halloumi? Bakad feta! Bakad ricotta! Riven mozzarella! Hård ost i stavar!

RÄDDA MATEN! ÄT DEN! DEN ÄR GOD!

Tack för att ni lyssnade.

Puss

Läs om vår kommentarspolicy